Kawowe serca bezowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku..bezy, któż ich nie lubi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 białek
    15 łyżek cukru
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    2 łyżki kawy inki
    1 łyżeczka octu winnego
    Do dekoracji śmietana kremówka ( 250 ml) + śmitanfix+ łyżka cukru
    Dowolne owoce
    Czekoladowe ozdoby

Kawowe serca bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bezy 1. Białka wlewam do wyższego naczynia, i ubijam na sztywno dosypując porcjami cukier.
    Jak są już porządnie ubite dodaję łyżeczkę octu winnego , łyżkę skrobi, sypką kawę inkę i delikatnie mieszam całość.
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i dla ułatwienia narysowałam serca, następnie wypełniam je masą bezową .
  • bezy 2. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 140 – 150 st. C ( termo obieg) i piekę ( suszę) około 70 minut.
    Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
  • bezy 3. Następnie ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem, i śmietan-fixem.
    Zimne bezy dekoruję przed podaniem.

Komentarze

Podobne przepisy