Kawa z kawiarki z dodatkiem anyżku, kardamonu i cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę razem z anyżem, kardamonem i cynamonem mielimy w młynku do kawy.
Ustawiamy mielenie na dość drobne. Mielenie ma być tak dostosowane, by kawa podczas parzenia delikatnie się sączyła do górnej części, a nie gwałtownie się wylewała. Jednocześnie nie może być zbyt drobno zmielona, by sitko nie zatkało się i nie zablokowało przelewania się kawy.
Do kawiarki wlewamy przefiltrowaną wodę, wsypujemy zmieloną kawę. Kawiarkę stawiamy na palnik i doprowadzamy do zagotowania wody.
Kiedy tylko będzie słychać charakterystyczne bulgotanie, należy natychmiast ściągnąć kawiarkę z kuchenki i od razu kawę przelać do filiżanek. Jest to bardzo ważny punkt, gdyż dłuższe trzymanie kawiarki na źródle ciepła spowoduje, że kawa nabierze nieprzyjemnego, przypalonego smaku.
Komentarze