Kawa z kawiarki z dodatkiem anyżku, kardamonu i cynamonu

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczna kawa, którą robi dla mnie syn każdego poranka.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół szklanki ziaren kawy
    jeden mieszek z gwiazdki anyżu
    ziarno kardamonu
    kawałek cynamonu około 0,5 cm

Kawa z kawiarki z dodatkiem anyżku, kardamonu i cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kawa 1. Kawę razem z anyżem, kardamonem i cynamonem mielimy w młynku do kawy.

    Ustawiamy mielenie na dość drobne. Mielenie ma być tak dostosowane, by kawa podczas parzenia delikatnie się sączyła do górnej części, a nie gwałtownie się wylewała. Jednocześnie nie może być zbyt drobno zmielona, by sitko nie zatkało się i nie zablokowało przelewania się kawy.

    Do kawiarki wlewamy przefiltrowaną wodę, wsypujemy zmieloną kawę. Kawiarkę stawiamy na palnik i doprowadzamy do zagotowania wody.

    Kiedy tylko będzie słychać charakterystyczne bulgotanie, należy natychmiast ściągnąć kawiarkę z kuchenki i od razu kawę przelać do filiżanek. Jest to bardzo ważny punkt, gdyż dłuższe trzymanie kawiarki na źródle ciepła spowoduje, że kawa nabierze nieprzyjemnego, przypalonego smaku.

Komentarze

Podobne przepisy