Kawa a'la Latte Macchiato

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna, kremowa kawa. Idealna na popołudnie z przyjaciólmi.

  • 10 min

Składniki:

  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ok.100 ml mleka tłustego
    2,5 łyżeczki cukru
    woda
    dodatkowo: spieniacz do mleka lub mikser

Kawa a'la latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy, odstawiamy, aby przestygło. Następnie spieniamy je i przelewamy do szklanki. Zaparzamy kawę w ok 50-70 ml wody i słodzimy ją.
    Tak przygotowaną kawę, przelewamy do spienionego mleka. Najlepiej robić to małym dzbanuszkiem do śmietanki, ponieważ kawę wlewamy powoli, cienkim strumieniem po brzegach szklanki . Powinny utworzyć się 3 warstwy. Niestety na zdjęciu nie widać tego idealnie.

Porady

-idealna temperatura mleka do spieniania to ok. 60 stopni, - gdy spieniamy mikserem użyjmy wysokiej szklanki,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy