Kartoflak

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kartoflak, czyli babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 5 szt. (duże)
    jajka 3 szt.
    mąka pszenna 0,5 szklanki
    boczek wędzony 15 dag

    Przyprawy:

    sól 1 łyżka
    majeranek 2 łyżki
    pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Kartoflak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy