Karp smażony

  • wyświetlono: 779 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

ewaeu
  • 30min

Składniki

ok 1kg karpia sprawionego ( w dzwonkach )
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

masło klarowane do smażenia
2 ząbki czosnku
150 ml piwa jasnego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
szczypta cukru
szczypta cynamonu
szczypta kolendry
sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Karp smażony

  • 1. Karpia osolić i panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Smażyć na złoty kolor na masełku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i trzymać w ciepłym piekarniku.
  • 2. Na patelnię , na której smażył się karp wlać piwo i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić cukrem, cynamonem, kolendrą , pieprzem i solą.
    Ciepłego karpia podawać z sosem. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karp smażony

Komentarze

Podobne przepisy

Karp smażony w zalewie

Dodane przez: Karolina Klimczak

Karp smażony w zalewie

Karp w innej osłonie, można podać...

Karp smażony w ziołowej panierce

Dodane przez: bogusia82

Karp smażony w ziołowej panierce

Karp smażony w takiej ziołowej...

image-14jsk6u

Dodane przez: joanna1974

Karp smażony z orzechami

Karp to moja ulubiona ryba wigilijna,...

karp z serem

Dodane przez: aniulek123

KARP SMAŻONY Z SEREM

Bardzo smaczna rybka:)

Karp smażony z sosem szarym

Dodane przez: Reniutka

Karp smażony z sosem szarym

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja...

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Dodane przez: Gregorhspeed

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Karp smażony w sosie przypominającym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE