Karp smażony

0 (0 ocen)

Karp w tej wersji co roku znajduje sie na moim stole wigilijnym i nie tylko ,bo tego wcinałam wczoraj ,ale był pysznyyy mmm :-)

Składniki:

  • 1 filet świeżego karpia ze skórką (600 g)
    sok z połowy cytryny
    pieprz
    bułka tarta do panierowania
    1 jajko
    sól,pieprz
    0,5 szklanki oleju do smażenia

Karp smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć porządnie pod bieżącą wodą,jak są łuski to oskrobać,następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą (wstawic do lodówki na pół godz.)
  • smażymy 2. Po tym czasie wyjąć z lodówki zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i możemy podawać.
    Smacznego . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy