Karmelowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są bardzo smaczne :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 25 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 5 łyżek
    - cukier: 1 szklanka
    - żółtka: 2 sztuki
    - śmietana: 1 łyżka
    - margaryna: 2 łyżki
    - karmel: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki

Karmelowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szklankę cukru i zagnieść starannie ciasto.
  • 2. Odstawić do lodówki na dwie godziny, następnie podzielić na porcję z których rozwałkować na stolnicy placki o grubość 4 mm, i wykrawać foremkami do ciastek różne wzory.
  • 3. Na blaszce wysmarowanej margaryną poukładać ciastka i piec partiami w gorącym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 C. Przestudzone ciastka posmarować karmelem i posypać cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy