Pieczony dorsz z oregano

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pysznego, pieczonego dorsza z oregano. Polecam na obiad lub kolację.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g dorsza
    duża garść listków oregano
    2 łyżki oleju
    1/2 cytryny
    1 duży ząbek czosnku
    sól himalajska różowa
    pieprz cytrynowy
    folia aluminiowa
    olej do posmarowania folii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony dorsz z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza myjemy i osuszamy, kroimy na 2 części. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Od cytryny odkrajamy 4 plasterki i z reszty cytryny wyciskamy sok, skrapiamy rybę. W moździeżu ucieramy umyte listki oregano z olejem. Obrany czosnek kroimy w kosteczkę. Dorsza przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem i wkładamy do środka utarte oregano, pokrojony czosnek, plasterki cytryny. Dorsza zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować