Karkówka orientalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą karkówkę pokroić w plastry, rozbić lekko pięścią, natrzeć solą i czosnkiem.
Cebulę pokroić w piórka,obłożyć mięso i polać jogurtem i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
2.Na patelni rozgrzać olej, plastry karkówki wyjąć z marynaty, obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do rondla z grubym dnem.
Podlać bulionem i dusić na małym ogniu.
W tym czasie na patelnię włożyć cebulę razem z jogurtem i poddusić na średnim ogniu, aż się zeszkli, dodać mieszankę chińską i smażyć 10 minut, często mieszając.
Przełożyć do garnka,delikatnie wymieszać, dusić do miękkości. Gdyby było zbyt mało płynu, podlać kilka łyżek wody.
3.Pod koniec duszenia dodać śmietanę, sos sojowy i przyprawić szczyptą cynamonu,imbirem, pieprzem i papryką ostrą, jeśli trzeba można dosolić.
Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody.
Komentarze