Karkówka orientalna

0 (0 ocen)

Plastry karkówki marynowane w jogurcie, duszone z mieszanką chińską,przyprawione na ostro.

Składniki:

  • 500 g karkówki
    łyżeczka pierzu granulowanego
    sól
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 cebula
    450 g mieszanki chińskiej mrożonej
    2 łyżki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu
    pieprz
    imbir
    cynamon
    papryka ostra

Karkówka orientalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka-marynowanie 1. Umytą karkówkę pokroić w plastry, rozbić lekko pięścią, natrzeć solą i czosnkiem.
    Cebulę pokroić w piórka,obłożyć mięso i polać jogurtem i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, plastry karkówki wyjąć z marynaty, obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do rondla z grubym dnem.
    Podlać bulionem i dusić na małym ogniu.
    W tym czasie na patelnię włożyć cebulę razem z jogurtem i poddusić na średnim ogniu, aż się zeszkli, dodać mieszankę chińską i smażyć 10 minut, często mieszając.
    Przełożyć do garnka,delikatnie wymieszać, dusić do miękkości. Gdyby było zbyt mało płynu, podlać kilka łyżek wody.
  • 3. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, sos sojowy i przyprawić szczyptą cynamonu,imbirem, pieprzem i papryką ostrą, jeśli trzeba można dosolić.
    Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy