Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu.
Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem i pozostawić na ok 2 godziny.
W głębokiej patelni najpierw przysmażyć plastry mięsa, dodać resztę marynaty i podlać szklanką wody. Przykryć i dusić ok 40 min. W razie potrzeby uzupełnić by nie przypalić mięsa. Na koniec delikatnie sypiąc przez małe siteczko dodać mąkę i szybko wymieszać by powstał ładny sos.
Rzodkiewki umyć odciąć ogonki i natkę
, ugotować w wodzie , przez ok 5-7 min. Odcedzić, zalać mlekiem i zagotować ponownie w mleku, przez chwilę , ponownie odcedzić. Przygotować z masła i bułki tartej zasmażkę i dodać do rzodkiewek, posolić i doprawić pieprzem do smaku.
Komentarze