Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kiedy masz za dużo rzodkiewek ugotuj je :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 600 g karkówki w 3 plastrach
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    1 ząbek czosnku
    gałązki świeżego tymianku
    1 łyżeczka mąki

    400 g rzodkiewek
    2 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej
    3/4 szkl mleka

Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 1. Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu.
    Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem i pozostawić na ok 2 godziny.
    W głębokiej patelni najpierw przysmażyć plastry mięsa, dodać resztę marynaty i podlać szklanką wody. Przykryć i dusić ok 40 min. W razie potrzeby uzupełnić by nie przypalić mięsa. Na koniec delikatnie sypiąc przez małe siteczko dodać mąkę i szybko wymieszać by powstał ładny sos.

    Rzodkiewki umyć odciąć ogonki i natkę
    , ugotować w wodzie , przez ok 5-7 min. Odcedzić, zalać mlekiem i zagotować ponownie w mleku, przez chwilę , ponownie odcedzić. Przygotować z masła i bułki tartej zasmażkę i dodać do rzodkiewek, posolić i doprawić pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy