Kardamonowe crumble z owocami to nic innego jak pyszna aromatyczna kruszonka z płatkami owsianymi i jaglanymi skrywająca mnóstwo sezonowych owoców takich jak maliny i jeżyny. Ten deser to prostota w czystej formie! Jak dla mnie ma obłędny smak!
50 min
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
◦100 g mąki tortowej
◦5 łyżek płatków jaglanych
◦5 łyżek płatków owsianych
◦110 g cukru
◦1 łyżeczka mielonego kardamonu
◦1 szczypta soli
◦115 g masła
Składniki na nadzienie:
◦2 jabłka
◦2 łyżki wody lub soku z cytryny
◦3 szklanki owoców deserowych (jagody, maliny, jeżyny)
◦35 g cukru
◦1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kardamonowe crumble z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kruszonki:
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Przygotowanie nadzienia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wsypujemy jabłka, dodajemy wodę lub sok z cytryny i dusimy kilka minut na małym ogniu. Jak jabłka zmiękną, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i pozostałe owoce. Dokładnie mieszamy.
Do kokilek (naczyń do zapiekanie) nakładamy owoce ( ½ wysokości) następnie posypujemy owoce kruszonką. Zapiekamy ok. 30-40 minut.
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z lodami.
Komentarze