Kardamonowe crumble z owocami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kardamonowe crumble z owocami to nic innego jak pyszna aromatyczna kruszonka z płatkami owsianymi i jaglanymi skrywająca mnóstwo sezonowych owoców takich jak maliny i jeżyny. Ten deser to prostota w czystej formie! Jak dla mnie ma obłędny smak!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na kruszonkę:
    ◦100 g mąki tortowej
    ◦5 łyżek płatków jaglanych
    ◦5 łyżek płatków owsianych
    ◦110 g cukru
    ◦1 łyżeczka mielonego kardamonu
    ◦1 szczypta soli
    ◦115 g masła

    Składniki na nadzienie:
    ◦2 jabłka
    ◦2 łyżki wody lub soku z cytryny
    ◦3 szklanki owoców deserowych (jagody, maliny, jeżyny)
    ◦35 g cukru
    ◦1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kardamonowe crumble z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kruszonki:
    W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

    Przygotowanie nadzienia:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wsypujemy jabłka, dodajemy wodę lub sok z cytryny i dusimy kilka minut na małym ogniu. Jak jabłka zmiękną, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i pozostałe owoce. Dokładnie mieszamy.

    Do kokilek (naczyń do zapiekanie) nakładamy owoce ( ½ wysokości) następnie posypujemy owoce kruszonką. Zapiekamy ok. 30-40 minut.

    Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z lodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy