Kardamonowe crumble z owocami i orzechami

0 (0 ocen)

Takie pyszne crumble wspaniale poprawiają nastrój gdy ma się kiepski dzień, zapraszam:)

Składniki:

  • Owoce:
    1 jabłko
    4 łyżki suszonej żurawiny
    5 suszonych śliwek
    1/2 mandarynki
    5 orzechów włoskich
    2 łyżki orzechów nerkowca
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru trzcinowego
    szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    2 łyżki płatków owsianych
    2,5 łyżki cukru trzcinowego
    1 ziarno kardamonu
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    40 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Kardamonowe crumble z owocami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owoce i orzechy wymieszać z mąką i cukrem 1. Owoce:
    Jabłko umyć, obrać i wyciąć gniazdo. Pokroić w małą kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki. Orzechy wloskie obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Każdy ząbek mandarynki przekroić na 4 części. Do miski wrzucić wszystkie owoce oraz orzechy. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz gałkę, wymieszać.
  • wymieszać  suche składniki 2. Kruszonka:
    W moździerzu rozgnieść karadmon na proszek.Do miski przesiać mąkę. Dodać płatki, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać kardamon, wymieszać.
  • dodać zimne masło 3. Zimne masło pokroić na małe kawałki i dodać do miski. Palcami rozetrzeć masło z resztą składników.
  • do kokilek przełożyć owoce 4. Wykonanie:
    Kokilki delikatnie wysmarować masłem. Wrzucić owoce do 2/3 wysokości kokilki.
  • zasypać kruszonką 5. Zasypać obficie kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec około 30 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło, zapraszam:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować