Karczek cebulowo-czosnkowy

0 (0 ocen)

Znakomite mięso, pełne aromatów cebuli, czosnku i przypraw. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podać w grubych plastrach do obiadu lub w cieńszych na kanapki z chrzanem lub ćwikłą.

Składniki:

  • 2 kg karczku
    1 cebula
    8 ząbków czosnku

    Marynata
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 i 1/2 łyżeczki soli

Karczek cebulowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przekroić każdy ząbek na 3/4 części. Cebulę pokroić na tej samej wielkości kawałki.Ostrym nożem porobić małe nacięcia na całej powierzchni mięsa.W otwory powtykać kawałki cebuli i czosnku. Z oleju i przypraw przygotować marynatę, którą natrzeć całe mięso. Zawinąć mięso w folię aluminiową i odstawić na dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Mięso piec przez 2 godziny. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy