Kapuśniak Valenrod z jabłkami, pomidorami, serem

0 (0 ocen)

Kapuśniak na kapuście włoskiej z jabłkami, pomidorami, serem żółtym...

Składniki:

  • · wywar mięsny 1,70 Litra
    · kapusta włoska 50 dag
    · jabłka 1-2 szt
    · pomidory 1-2 szt
    · ser żółty 10 dag
    · białka 2 sz
    · koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    · tłuszcz
    · śmietana 18 proc 1/2 szkl
    · mąka pszenna 1-2 lyżki
    · natka pietruszki
    · sól
    · pieprz

Kapuśniak valenrod z jabłkami, pomidorami, serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usunąć głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Jabłka umyć, obrać, pokrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki z jabłkami. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach, wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek i koncentratem pomidorowym, potem formować małe kulki, kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć, połączyć z kapustą, jabłkami, pomidorowymi i śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy