Kandyzowana skórka z pomarańczy

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek do ciast i ciasteczek.

Składniki:


  • Składniki :

    5-6 szt pomarańczy,
    1/4 szklanki wody,
    2 szklanki cukru.

Kandyzowana skórka z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze dokładnie wyszoruj szczoteczką oraz sparz wrzątkiem. Odkrój skórką z pomarańczy pozbawiając ją wszystkich białych części ( skórek ). Pokrój na drobną kostkę. Skórkę przełóż do rondelka. Zalej wodą i gotuj 5-6 minut. Odcedź i powtórz czynność. Do garnuszka wlej wodę ( 1/4 szklanki ) i wsyp cukier. Postaw na ogniu aż cukier się rozpuści. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Nadmiar płynu odlej. Skórkę przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij.

Komentarze

Podobne przepisy