Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Na kanapki w sam raz;)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
    2 ugotowane marchewki (ok 200g)
    200g filetów śledziowych a'la matjas
    100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek)
    szczypiorek z jednej dymki
    pierz czarny świeżo mielony

Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*.
    Jajka obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem.
    Marchew obrać, rozgnieść widelcem.

    Szczypiorek posiekać.
    Wszystkie składniki - śledzie, jajka, marchew, szczypiorek i serek - wymieszać na pastę, doprawić pieprzem i najlepiej odstawić na godzinę, żeby smaki się przegryzły.
    Gotową pastę można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

    Smacznego!

Porady

śledzie, marchew i jajka można zmielić w maszynce do mięsa.

Komentarze

Podobne przepisy