Kalafiorowe kopytka

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis wyszedł przypadkiem gdy nie miałam co zrobić z kalafiorem

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 mały kalafior
    1 jajko
    2 i 1/2 szklanki mąki+ mąka do posypania stolnicy
    pieprz
    sól ( tylko jeśli ziemniaki były wcześniej nie solone)

Kalafiorowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki , gotujemy do zmięknięcia , odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki oraz ( "odciśnięty dobrze z wody") kalafior przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy. Ciasto formujemy w wałeczki turlając po obsypanej mąką stolnicy. Kroimy ukośne kopytka. Gotujemy wrzątek , wrzucamy powoli kopytka , by się nie posklejały , gotujemy do wypłynięcia na wierzch.

Komentarze

Podobne przepisy