Kakaowy jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

Kolejne ciasto z jabłkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 3 szkl mąki
    • kostka margaryny
    • 1/2 szkl cukru pudru
    • 4 żółtka
    • cukier waniliowy
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • Ok. 3 łyżki kakao
    • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:
    • 1kg jabłek
    • 2 budynie waniliowe
    • 750ml mleka

Kakaowy jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto. Ok. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalki. Resztą ciasta wyłożyć dno blaszki. Można podsypać ciasto bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub w większe plastry. Ułożyć je na cieście. Ugotować budyń i wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta
  • 2. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu niech sobie ciasto odpocznie,aby budyń ponownie stężał. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień gdy kruche ciasto delikatnie zmięknie, a aromat jabłek połączy się z wanilią budyniu.

Porady

Forma 24x36

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy