Kakaowe rogaliki z powidłami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealny deser do kawy lub herbaty. Każdemu będą smakować.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    150g masła,
    2 łyżki kakao,
    4 żółtka,
    2 łyżki cukru pudru,
    1,5 łyżki śmietany 18%,
    20g drożdży,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 słoika powideł śliwkowych,
    1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Kakaowe rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Mieszamy z kakao. Dodajemy masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy tworząc okrąg. Kroimy je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijamy w rogaliki.
  • 3. Rogaliki układamy na blaszce. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodą. Czekoladą polewamy upieczone rogaliki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy