Kakaowe muffinki na maślance

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowite oraz niezwykle delikatne babeczki kakaowe na maślance, które umilą nam czas z popołudniową kawą, a także będą świetną energetyczną przekąską. Babeczki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Błyskawicznie też znikają ;)

  • 60 min

Składniki:

  • - 250 g mąki pszennej
    - 1 szklanka drobnego cukru
    - 1 szklanka naturalnej maślanki
    - 100 g masła
    - 2 łyżki ciemnego kakao
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - ziarenka z laski wanilii

Kakaowe muffinki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy ją z kakao, proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem.
  • 2 2. Masło rozpuszczamy w rondelku lub kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do niego jajka oraz maślankę. Wszystko energicznie mieszamy, a powstałą masę wraz z ziarenkami wanilii dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia (możemy użyć także miksera).
  • 3 3. Powstałą masę przekładamy do muffinkowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut. Ostudzone muffinki możemy dowolnie udekorować - cukrem pudrem, kremem śmietankowym lub czekoladą, ale świetnie smakują także bez dodatków :D Życzę smacznego! :)

Porady

* Najlepiej napełniać foremki do 3/4 wysokości. Tej na zdjęciu powyżej dość mocno się urosło :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy