Są miękkie i puszyste w środku , mają delikatnie chrupiącą skórkę i są na prawdę przepyszne .Przepis pochodzi z blogu http://iamnotevenhere.blogspot.com/2013/05/kajzerki.html
1.W ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy składniki się połączą dajemy ciastu odpocząć 5-10 minut (to ułatwi dalsze wyrabianie) po czym zagniatamy przez kolejne 5 minut . Odkładamy ciasto do miski, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 8-10 części i formujemy kuleczki. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, aż urosną, po czym nacinamy ostrym nożem , smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC . Pieczemy ok. 10 minut, aż się zezłocą.
Komentarze