Kajzerki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Są miękkie i puszyste w środku , mają delikatnie chrupiącą skórkę i są na prawdę przepyszne .Przepis pochodzi z blogu http://iamnotevenhere.blogspot.com/2013/05/kajzerki.html

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
    12g drożdży świeżych (albo paczuszka suchych)
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła

Kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kajzerki 1. W ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy składniki się połączą dajemy ciastu odpocząć 5-10 minut (to ułatwi dalsze wyrabianie) po czym zagniatamy przez kolejne 5 minut . Odkładamy ciasto do miski, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 8-10 części i formujemy kuleczki. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, aż urosną, po czym nacinamy ostrym nożem , smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC . Pieczemy ok. 10 minut, aż się zezłocą. 



    P.S. Wzorek na moich bułkach uzyskałam robiąc nacięcia małą łyżeczką :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy