Jogurtowo-warstwowo

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekki, orzeźwiający deserek przygotowany na bazie jogurtów i galaretek.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 ml jogurtu naturalnego
    150 ml jogurtu brzoskwiniowego
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka poziomkowa

Jogurtowo-warstwowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć folią spożywczą na dno można wyłożyć herbatniki lub biszkopty.

    Jogurt naturalny podzielić na dwie równe części.

    Galaretkę wiśniową roztopić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do wystygnięcia, wymieszać z jedną częścią jogurtu naturalnego, wylać na biszkoptowy spód i wstawić do lodówki by warstwa stężała.

    Kolejną galaretkę brzoskwiniową roztopić w 200 ml gorącej wody, gdy przestygnie wymieszać z jogurtem brzoskwioniowym. Wylać na warstwę wiśniową i wstawić do lodówki.

    Galaretkę agrestową roztopić tak jak poprzednie w 200 ml gorącej wody, przestudzoną wymieszać z resztą jogurtu naturalnego i wylać na warstwę brzoskwiniową. Ponownie wstawić do lodówki.

    Galaretkę poziomkową roztopić w 300 ml gorącej wody i przestudzoną wylać na warstwy jogurtowe. Wstawić do lodówki na całą noc. Schłodzone pokroić w dowolny sposób.

Porady

Idealnie wygląda pokrojony w kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy