Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek.
Ciasto smaczne i orzeźwiające. Lubiane przez dorosłych jak i dzieci .
Polecam do południowej kawusi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • galaretki różnokolorowe 3 op,
    jogurt naturalny gęsty 800 ml,
    śmietana 18 % 600 ml,
    mleko 100 ml,
    żelatyna spożywcza 4 duże łyżki,
    cukier 2 - 3 łyżki pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wrzącej wodzie (400 ml na 1 galaretkę).
    Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
    Studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja galaretki przygotowałam dzień wcześniej).
    Galaretki po stężeniu kroimy w kostkę.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

    Jogurt naturalny gęsty mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem pudrem.
    Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec pokrojone galaretki (z każdej galaretki odkładamy po trochę do dekoracji).
    Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem większej kek-sówki.
    Wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.

    Po wyjęciu dekorujemy pozostawionymi galaretkami.

Porady

Żelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu. Ja i moi domownicy nie lubimy mocno ściętych deserów więc nie dodaję za dużo żelatyny. Wielkość kek-sówki 36/17 cm. Czas przygotowania + czas stężenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować