Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Porcji smacznych jabłek w pysznym delikatnie karmelowym sosie podanych z puszystym jogurtem na pewno nikt się nie oprze.

  • 45 min

Składniki:

  • jabłka - 2 szt.
    masło – 1 łyżka
    jasny cukier brązowy - 1 łyżka
    sok z cytryny – 4 łyżki
    jogurt grecki – 400 g
    cukier puder aromatyzowany wanilią – 2 łyżki
    maliny – 1/2 szk.
    migdały w płatkach – 2 łyżki

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i skropić łyżką soku z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, następnie wsypać cukier, a gdy się roztopi dodać jabłka.
    Smażyć 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając, żeby wszystkie jabłka pokryły się powstałym karmelem. Dodać pozostały sok z cytryny, wymieszać i smażyć już tylko chwilę. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Schłodzony jogurt zmiksować z domowym cukrem pudrem aromatyzowanym wanilią. Wystudzone jabłka przekładać do szklanek lub miseczek, następnie porcję jogurtu. Desery dekorować świeżymi malinami i migdałami w płatkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy