Jeżynowy jogurtowiec z tapioką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeżyn w tym roku w ogrodzie na bogato, więc trzeba korzystać :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g tapioki
    2,5 szklanki mleka
    1 duży jogurt naturalny
    400 g jeżyn
    2-3 łyżki cukru
    2,5 łyżki żelatyny
    herbatniki (można użyć bezglutenowych)
    1 galaretka bez cukru

Jeżynowy jogurtowiec z tapioką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tapiokę zalać mlekiem, odstawić na około pół godziny, a potem gotować na średnim ogniu aż ziarenka wchłoną cały płyn. Wystudzić. Jeżyny gotować z cukrem około 10-15 minut, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z musem jeżynowym. Wystudzony mus owocowy zmiksować z jogurtem, a następnie wymieszać z tapioką. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami, wlać masę i wstawić do lodówki. Kiedy się zetnie zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy