Jajko w awokado

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Ostatnio moje ulubione śniadanie: kremowe awokado otula jajko z płynnym żółtkiem posypane wędzonym schabem, płatkami chili i pistacjami.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • awokado Hass
    2 jajka od szczęśliwych kur
    plasterek surowego wędzonego schabu
    płatki chili
    pistacje
    pieprz czarny

    grzanki z chleba

Jajko w awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, lekko wydrążamy miąższ by zmieściło nam się jajko.
    Awokado wkładamy do naczynka do zapiekania. W każdą połówkę wbijamy jajko, posypujemy schabem pokrojonym w drobną kostkę, pieprzem i płatkami chili. Pieczemy 15 minut na dolnym poziomie piecyka w 200 stopniach C.

    Podajemy posypane posiekanymi pistacjami i z grzankami z pieczywa. Ja dodatkowo posmarowałam grzanki dżemem żurawinowym, ale nie jest to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy