Jajko sadzone ze szparagami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Jajko sadzone ze szparagami to świetne danie na śniadanie, jest bardzo sycące. Korzystajmy ze szparagów póki mamy jeszcze na nie sezon.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 gram zielonych szparagów
    2 jajka
    50 gram boczku wędzonego
    Olej do smażenia

Jajko sadzone ze szparagami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na suchej patelni, powinien być lekko zrumieniony. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wbijamy jajka i smażymy do momentu aż białko będzie ścięte. Na talerzu układamy ugotowane szparagi i jajka, posypujemy przesmażanym boczkiem.

Komentarze

Podobne przepisy