Jajeczna tarta na koperkowym spodzie

0 (0 ocen)

Tarta to królowa w moim domu. Lubię ją za to ze jej przygotowanie zajmuje pół godziny. Jest też dobrym poczęstunkiem gdy trafią się niespodziewani goście.

Składniki:

  • kruche:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    pęczek koperku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół kostki masła
    dodatkowo:
    6 jaj
    duża cebula
    pół puszki kukurydzy
    2 łyżki ziaren słonecznika
    100 gram sera w kostce
    sól, pieprz, czosnek granulowany

Jajeczna tarta na koperkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20g7dd3 1. Składniki na ciasto połącz, dodaj posiekany koperek, wyrób ciasto. Wylep nim formę na tartę.
  • image-275tfy4 2. Białka oddziel od żółtek, wlej na ciasto, następnie żółtka. Cebulę obierz, pokrój na talarki, ułóż. Kukurydzę odsącz, posyp cebulę. Ser zetrzyj na tarce. Posyp przyprawami i słonecznikiem.
  • 3. Piecz ok 20-25 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy