Tarta to królowa w moim domu. Lubię ją za to ze jej przygotowanie zajmuje pół godziny. Jest też dobrym poczęstunkiem gdy trafią się niespodziewani goście.
Składniki:
kruche:
2 szklanki mąki
2 żółtka
pęczek koperku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
dodatkowo:
6 jaj
duża cebula
pół puszki kukurydzy
2 łyżki ziaren słonecznika
100 gram sera w kostce
sól, pieprz, czosnek granulowany
Jajeczna tarta na koperkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połącz, dodaj posiekany koperek, wyrób ciasto. Wylep nim formę na tartę.
2.Białka oddziel od żółtek, wlej na ciasto, następnie żółtka. Cebulę obierz, pokrój na talarki, ułóż. Kukurydzę odsącz, posyp cebulę. Ser zetrzyj na tarce. Posyp przyprawami i słonecznikiem.
Komentarze