Jajeczka przepiórki z awokado

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetna przekąska na przyjęcie, pyszne jajeczka pięknie się prezentują na stole.

  • 20 min

Składniki:

  • - 10-12 jajeczek przepiórki
    - 1/2 miękkiego dojrzałego awokado
    - 2 średniej wielkości buraczki
    - 1 łyżeczka cukru
    - sól
    - sok z cytryny
    - szczypiorek
    - mieloną słodką paprykę
    -do dekoracji: plasterki cytryny, koperek, natka pietruszki

Jajeczka przepiórki z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06e3i23 1. Jajeczka gotujemy na twardo i zdejmujemy skorupkę.
    Buraczki umyć i pokroić w niewielką kostkę, włożyć do garnka zalać około 700ml wody dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Gotować 20 minut. Ostudzić.
    Wodę z buraczków przelewamy do woreczka wrzucamy do niego jajeczka i odkładamy na 15 minut, można od czasu do czasu przemieszać delikatnie.
    Gotowe jajeczka wykładamy na ręcznik papierowy.
  • image-11rxt81 2. Przecinamy jajeczka na pół i wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy z awokado na puree, dodajemy soli do smaku i łyżeczkę soku z cytryny. Puree przekładamy do małego worka cukierniczego z końcówką małą gwiazdą i napełniamy jajeczka w pustych miejscach po żółtkach. Na środku talerza kładziemy plasterek cytryny dookoła niego układamy jajeczka które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i mieloną słodką papryką. Talerz dekorujemy układając na środku jedno całe jajeczko gałązkę koperku i listki natki pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy