Jajeczka przepiórki z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajeczka gotujemy na twardo i zdejmujemy skorupkę.
Buraczki umyć i pokroić w niewielką kostkę, włożyć do garnka zalać około 700ml wody dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Gotować 20 minut. Ostudzić.
Wodę z buraczków przelewamy do woreczka wrzucamy do niego jajeczka i odkładamy na 15 minut, można od czasu do czasu przemieszać delikatnie.
Gotowe jajeczka wykładamy na ręcznik papierowy.
2.Przecinamy jajeczka na pół i wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy z awokado na puree, dodajemy soli do smaku i łyżeczkę soku z cytryny. Puree przekładamy do małego worka cukierniczego z końcówką małą gwiazdą i napełniamy jajeczka w pustych miejscach po żółtkach. Na środku talerza kładziemy plasterek cytryny dookoła niego układamy jajeczka które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i mieloną słodką papryką. Talerz dekorujemy układając na środku jedno całe jajeczko gałązkę koperku i listki natki pietruszki.
Komentarze