Jagodzianki zawsze kojarzą mi się z latem, kiedy to całą rodzinką chodziliśmy zbierać jagódki a później wspólnie z mamą robiliśmy bułeczki. Najfajniejsze zawsze w tym było że każdy z nas miał jakiś udział w produkcji jagodzianek :-)
2 godz.
Składniki:
Składniki na ok.35 jagodzianek
Na ciasto:
10 dag drożdży
1 kg mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mleka
1 palma
Na nadzienie
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
Do posmarowania:
1 jajko
Jagodzianki gosieńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko wymieszać wraz z drożdżami i jedną łyżką cukru. Przykryć ściereczką na ok 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu. Do miski wsypać mąkę,jajka, resztę cukru i miękkie masło i na końcu wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto- tak by odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce ma ok.1h Po tym czasie podzielić ciasto na pół następnie każdą połówkę na ok 16-17 części. Jagody oczyścić i połączyć z dwoma łyżkami cukru. Z każdej części ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć na ręce. Nakładać po jednej łyżce jagód a następnie zlepiać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec ok 30 min do zarumienienia.
Komentarze