Jaglanka ze śliwką i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jaglanka ze śliwką i orzechami włoskimi. Uwielbiam takie śniadania na ciepło z sezonowymi owocami. Śliwki, miód, zapach cynamonu = pyszny początek dnia!

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki płatków jaglanych,
    1/3 szklanki mleka,
    łyżeczka miodu,
    2-3 duże śliwki węgierki,
    szczypta cynamonu,
    garść orzechów włoskich

Jaglanka ze śliwką i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodajemy płatki, podgrzewamy.
    Śliwkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w grube plastry. Dodajemy miód oraz cynamon - prażymy w rondelku pod przykryciem przez 5 minut, mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna.
    Orzechy siekamy.
    Na miskę wykładamy jaglankę, śliwki, posypujemy orzechami.

Porady

Dodając więcej miodu uzyskacie pyszny gęsty sos z cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy