Ciasto Michałek ze śliwką i orzechami

4.49 (150 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Góra "Michałków", odrobina śliwek i orzechów, a do tego czekoladowy smak zwieńczony subtelną nutą śmietanki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    1,5 szkl mąki
    260 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl wody
    3/4 szkl oleju
    3 łyżki kakao
    masa michałkowa:
    500 g serka mascaropne
    100 ml śmietany 30%
    250 g cukierków czekoladowych typu michałki
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2-3 łyżki likieru kawowego
    wierzch:
    400 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowych, z dużymi kawałkami owoców)
    orzechy do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Ciasto michałek ze śliwką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Wodę, olej, kakao i 110 g cukru przekładamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa czekoladowa. Masę studzimy.
    Białka ubijamy na sztywno dodając 150 g cukru, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy ostudzoną masę czekoladową, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie mieszamy.
    Ciasto przelewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
    Upieczone ciasto studzimy, a potem kroimy na dwa blaty.
    masa michałkowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a potem dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawę oraz likier kawowy. Na końcu wsypujemy posiekane drobno cukiernki i mieszamy całość.
    wierzch:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

    Złożenie:
    Jeden blat biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy masę michałkową, przykrywamy ją drugim blatem ciasta.
    Wierzch ciast smarujemy bitą śmietaną, którą posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować