Ciasto michałek ze śliwką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Wodę, olej, kakao i 110 g cukru przekładamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa czekoladowa. Masę studzimy.
Białka ubijamy na sztywno dodając 150 g cukru, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy ostudzoną masę czekoladową, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Upieczone ciasto studzimy, a potem kroimy na dwa blaty.
masa michałkowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a potem dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawę oraz likier kawowy. Na końcu wsypujemy posiekane drobno cukiernki i mieszamy całość.
wierzch:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Złożenie:
Jeden blat biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy masę michałkową, przykrywamy ją drugim blatem ciasta.
Wierzch ciast smarujemy bitą śmietaną, którą posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Komentarze