Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii

0 (0 ocen)

Zdrowy pomysł na śniadanie lub podwieczorek :) Nie za słodki, bardzo pożywny i pyszny. Polecam! (inspiracja/ źródło: Gotowanie czyli hobby dla każdego)

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
    2 szkl.mleka
    1 szkl. wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka masła
    laska wanilii

    Dodatkowo:
    1 szklanka żurawiny
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka wody

Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Do garnka wsypać kaszę, wodę, ziarenka wanilii oraz mleko. Gotować do ugotowanie się kaszy (około 15-20 minut) co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy żurawinę z cukrem i wodą, aż puści sok. Ugotowaną kaszę przelać do miseczki, udekorować żurawiną. Smacznego!

Porady

Z przepisu wychodzą dwie porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy