Jabłka zapiekane

0 (0 ocen)

Wspomnienie dzieciństwa .....

Składniki:

  • -jabłka 4 sztuki
    -cytryna sok 3 łyżki
    -masło 2 łyżki
    -wiórki kokosowe 2 łyżki
    -orzechy włoskie 1 łyżka
    -rodzynki 2 łyżki
    -miód 2 łyżki
    -mielone gożdziki 2 szczypty

Jabłka zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka przekroić na wysokości 3/4 tak żeby na przykryciu znajdował się ogonek.
    Część jabłka którą będzie się nadziewać wydrążyć. Należy robić to ostrożnie żeby zostało około 1 cm miąższu
    jabłka. Wydrążone jabłka skropić sokiem cytrynowym.
    Masło roztopić dodać rodzynki, rozdrobnione orzechy, wiórki kokosowe, goździki wszystko dokładnie wymieszać.
    Napełnić wydrążone jabłka, przykryć częścią jabłka z ogonkiem.
    Umieścić jabłka w wysmarowany naczyniu żaroodpornym, piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
    SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Podobne przepisy