Jabłka pieczone pod bezą

0 (0 ocen)

Szybki i smaczny deser.

Składniki:

  • 2 - 3 jabłka
    50 g orzechów włoskich
    30 g rodzynek
    2 łyżki płatków owsianych
    1/2 łyżeczki cynamonu
    30 g masła
    3 białka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    9 łyżek cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Jabłka pieczone pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka 1. Jabłka umyć, pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Naczynie do zapiekania cienko posmarować masłem i ułożyć jabłka.
  • Dodatki 2. Posypać cynamonem, płatkami owsianymi, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Na wierzchu rozrzucić wiórki masła. Wstawić do piekarnika z temp. 180*C na 12 - 15 minut.
  • Białka 3. W między czasie ubić białka, pod koniec dodać partiami cukier z cukrem waniliowym. Na koniec dodać sok i mąkę. Wyjąć z piekarnika jabłka i wyłożyć na nie białka.
  • Po upieczeniu 4. Wstawić z powrotem do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na 15 minut. Później zmniejszyć do 130 stopni na 10 minut. Po upieczeniu schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy