Jabłka pieczone pod bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jabłka nadziewane bakaliami w rumie, zapieczone pod słodką bezą. Idealny jesienny deser.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jabłka - 3 sztuki - duże i twarde
    Rodzynki - 1 łyżka
    Żurawina suszona - 1 łyżka
    Daktyle - 3 sztuki
    Morele suszone - 3 sztuki
    Rum - ok 50ml
    Cynamon - 1 łyżeczka

    Beza:
    Białko jaja - 1szt
    Cukier - 2 łyżki

    Do posypania:
    Płatki migdałowe - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pieczone pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka pieczone pod bezą 1. Daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rodzynkami i żurawiną i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.

    Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne - najlepiej robić to małą łyżeczką. Jabłka nadziewamy bakaliami i posypujemy cynamonem.
    Pieczemy w 160 stopniach 25 minut.
  • Jabłka pieczone pod bezą 2. Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Białko ubijamy z odrobiną cukru. Kiedy powstanie ładna piana dodajemy pozostały cukier małymi partiami, cały czas ubijając.

    Wyciągamy jabłka z piekarnika i nastawiamy do teraz na 220 stopni.
    Na jabłka wykładamy bezę. Można robić to szprycą, lub jak ja, łyżką. Bezę posypujemy płatkami migdałów.
    Pieczemy, aż beza się zarumieni - u mnie dokładanie 5 minut.
  • Jabłka pieczone pod bezą 3. Podajemy od razu, najlepsze są na ciepło.

Porady

W wersji dla dzieci bakalie zamiast w rumie można moczyć w soku pomarańczowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować