Jabłka nadziewane bakaliami w rumie, zapieczone pod słodką bezą. Idealny jesienny deser.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Jabłka - 3 sztuki - duże i twarde
Rodzynki - 1 łyżka
Żurawina suszona - 1 łyżka
Daktyle - 3 sztuki
Morele suszone - 3 sztuki
Rum - ok 50ml
Cynamon - 1 łyżeczka
Jabłka pieczone pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rodzynkami i żurawiną i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne - najlepiej robić to małą łyżeczką. Jabłka nadziewamy bakaliami i posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 160 stopniach 25 minut.
2.Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Białko ubijamy z odrobiną cukru. Kiedy powstanie ładna piana dodajemy pozostały cukier małymi partiami, cały czas ubijając.
Wyciągamy jabłka z piekarnika i nastawiamy do teraz na 220 stopni.
Na jabłka wykładamy bezę. Można robić to szprycą, lub jak ja, łyżką. Bezę posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy, aż beza się zarumieni - u mnie dokładanie 5 minut.
3.Podajemy od razu, najlepsze są na ciepło.
Porady
W wersji dla dzieci bakalie zamiast w rumie można moczyć w soku pomarańczowym
Komentarze