jabłecznik pod kołderką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne jesienne ciasto,znakomite na długie wieczory przy kawusi

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3szkl.mąki
    Kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    7łyżek cukru

    Jabłka
    1kg jabłek
    2 łyżeczki soku z cytryny
    Łyżeczka cynamonu
    5łyżek cukru


    beza
    5 białek
    Szklanka cukru
    Szczypta soli
    Cukier wanilinowy

Jabłecznik pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych produktów zagnieść ciasto,włożyc na pół godziny do lodówki
    W międzyczasie obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach,wrzucamy na patelnie,dodajemy cukier,cukier wanilinowy,cynamon oraz sok z cytryny i przesmażamy

    Białka ubijamy na sztywną pianę ,dodajemy cukier nadasl ubijając


    Tortownicę wyklejamy ciastem,dno oraz brzegi i nakłówamy widelcem,wkładamy do nagrzanego piekarnika 210 stopni i pieczemy ok.20 minut,aż ciasto się zazłoci,na ciasto nakladamy masę jabłkową oraz bezę.pieczemy do momentu kiedy beza zacznie przybieraz lekko brązowy kolor.

Porady

Ciasto przed pieczeniem najlepiej nakłóc widelcem ,aby podczas pieczenia nie popękało

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy