Jabłecznik owsiano - cynamonowy

0 (0 ocen)

Ciasto jest niezwykle proste i zaskakująco smaczne. Najlepiej przechowywać je w lodówce, wówczas wilgotnieje i nabiera bardziej intensywnego aromatu.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
    2 szklanki cukru
    4 jajka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    8 łyżek śmietany 12%
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek (8 większych sztuk)

Jabłecznik owsiano - cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik owsiano - cynamonowy 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Następnie przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Owoce wyłożyć na ciasto, lekko dociskając.
  • Jabłecznik owsiano - cynamonowy 2. Piec 70 - 80 min (180 st. C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy