Indyk z jarzynką z porów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tę potrawę jadłam u koleżanki i bardzo mi posmakowała.

  • 60 min

Składniki:

  • - 80 dag mięsa indyczki (najlepiej pierś)
    - 20 dag ryżu długoziarnistego
    - 30 dag pora
    - 2 łyżki oleju
    - 1 i 2/3 szklanki rosołu instant
    - 1 pomidor
    - sól
    - czarny pieprz

Indyk z jarzynką z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut.
    2.Mięso wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Por oczyścić, wymyć i pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać na dużej patelni i smażyć na nim porcjami po 5 minut. Do mięsa dodać pokrojony por i dusić razem. Następnie mięso i por zdjąć z patelni.
    3.Sos powstały podczas smażenia rozprowadzić z rosołem i śmietaną. Wszystko zagotować, dodać, mieszając, zasmażkę i raz jeszcze zagotować.
    4. pomidor oczyścić, wymyć i wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.Mięso, kostki pomidora i por dodać do sosu. Wszystkie składniki pozostawić na 8-10 minut, aby potrawa w pełni nabrała aromatu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż podawać oddzielnie.

Porady

Świetnie smakuję z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy