Indyk z jarzynką z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut.
2.Mięso wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Por oczyścić, wymyć i pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać na dużej patelni i smażyć na nim porcjami po 5 minut. Do mięsa dodać pokrojony por i dusić razem. Następnie mięso i por zdjąć z patelni.
3.Sos powstały podczas smażenia rozprowadzić z rosołem i śmietaną. Wszystko zagotować, dodać, mieszając, zasmażkę i raz jeszcze zagotować.
4. pomidor oczyścić, wymyć i wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.Mięso, kostki pomidora i por dodać do sosu. Wszystkie składniki pozostawić na 8-10 minut, aby potrawa w pełni nabrała aromatu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż podawać oddzielnie.
Komentarze