1 homar (ok. 700 g )
100 g masła
1 łyżka natki pietruszki
1 dymka
1 łyżka koperku
2 ząbki czosnku
sól morska
1 cytryna : skórka z połowy i i sok
czarny pieprz
1 łyżeczka sosu Worcestershire
Homar pieczony w maśle z przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony.
Dokładnie delikatnie wymieszałem
2.Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ).
Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.
Komentarze