Homar pieczony w maśle z przyprawami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosty przepis na wykwintną kolację.

  • 40 min

Składniki:


  • 1 homar (ok. 700 g )
    100 g masła
    1 łyżka natki pietruszki
    1 dymka
    1 łyżka koperku
    2 ząbki czosnku
    sól morska
    1 cytryna : skórka z połowy i i sok
    czarny pieprz
    1 łyżeczka sosu Worcestershire

Homar pieczony w maśle z przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Homar pieczony w maśle z przyprawami 1. Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony.
    Dokładnie delikatnie wymieszałem
  • Homar pieczony w maśle z przyprawami 2. Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ).
    Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy