Hiszpańskie churros

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo delikatne, smażone ciastka o różnych kształtach. Kilka kropel octu powoduje że ciasto nie chłonie tak tłuszczu. Z tej porcji ciasta wyszło mi 2 półmiski ciastek – dla dużej rodziny!.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka mąki (pojemność szklanki 250 ml)
    50 g masła
    250 ml wody
    1 cukier waniliowy
    Cynamon do smaku
    Kilka kropli octu
    Olej do smażenia – u mnie rzepakowy
    Cukier puder do oprószenia

Hiszpańskie churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: zagotować w garnku o podwójnym dnie wodę z dodatkiem masła, cukru waniliowego oraz cynamonu do smaku. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać całość aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Wystudzić, dodać jajka, ocet, zmiksować robotem na jednolitą, gładką masę. Olej rozgrzać w garnku – za pomocą dekoratora z końcówką gwiazdki wyciskać na rozgrzany olej porcję ciasta – około 10-12 cm. Smażyć na rumiany kolor około 2 minut z każdej strony. Podczas smażenia ciasto będzie się wyginać tworząc różne kształty. Usmażone ciasto osączyć na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1. ocet można zastąpić spirytusem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy