Bardzo delikatne, smażone ciastka o różnych kształtach. Kilka kropel octu powoduje że ciasto nie chłonie tak tłuszczu. Z tej porcji ciasta wyszło mi 2 półmiski ciastek – dla dużej rodziny!.
40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
3 jajka
1 szklanka mąki (pojemność szklanki 250 ml)
50 g masła
250 ml wody
1 cukier waniliowy
Cynamon do smaku
Kilka kropli octu
Olej do smażenia – u mnie rzepakowy
Cukier puder do oprószenia
Hiszpańskie churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: zagotować w garnku o podwójnym dnie wodę z dodatkiem masła, cukru waniliowego oraz cynamonu do smaku. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać całość aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Wystudzić, dodać jajka, ocet, zmiksować robotem na jednolitą, gładką masę. Olej rozgrzać w garnku – za pomocą dekoratora z końcówką gwiazdki wyciskać na rozgrzany olej porcję ciasta – około 10-12 cm. Smażyć na rumiany kolor około 2 minut z każdej strony. Podczas smażenia ciasto będzie się wyginać tworząc różne kształty. Usmażone ciasto osączyć na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze