Churros, czyli hiszpańskie chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do gotującej się masy dosypać mąkę zmieszaną z cynamonem i wanilią. Zdjąć z palnika i ucierać drewnianą łyżką do momentu uzyskania elastycznego i przejrzystego ciasta (jak na ptysie). Ostudzić.
2.Ostudzone ciasto zmiksować z 2 jajkami.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.
3.Wyciskać ciastka o długości ok. 12 cm na gorący olej (175`C). Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
4.Gotowe churros odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z sosem czekoladowym lub oprószone cukrem.
Porady
Rękaw do pieczenia można zastąpić zawiniętym w trójkąt papierem do pieczenia lub filtrem do kawy.
Komentarze