churros, czyli hiszpańskie chrusty

4.5 (177 ocen)

  • 25 min

Churros to tradycyjny, noworoczny, hiszpański przysmak.

  • 25 min

Składniki:

  • 240 ml wody,
    50 g masła (1/4 kostki),
    2 łyżki cukru demerara (brązowego),
    szczypta soli,
    1 i 1/8 szklanki mąki pszennej,
    1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    2 średnie jajka,
    olej do smażenia
    + cukier puder lub sos czekoladowy (swoje obsypałam cukrem pudrem i kakao).
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Churros, czyli hiszpańskie chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do gotującej się masy dosypać mąkę zmieszaną z cynamonem i wanilią. Zdjąć z palnika i ucierać drewnianą łyżką do momentu uzyskania elastycznego i przejrzystego ciasta (jak na ptysie). Ostudzić.
  • 2. Ostudzone ciasto zmiksować z 2 jajkami.
    Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.
  • 3. Wyciskać ciastka o długości ok. 12 cm na gorący olej (175`C). Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
  • 4. Gotowe churros odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać z sosem czekoladowym lub oprószone cukrem.

Porady

Rękaw do pieczenia można zastąpić zawiniętym w trójkąt papierem do pieczenia lub filtrem do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować