Gulasz z sarny

0 (0 ocen)

Pierwszy raz robiłam sarnę. Wyszła wyśmienicie, na pewno powtórzę ten przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa z sarny
    4 cebule
    4 średnie marchewki
    kawałek selera
    kilka suszonych grzybów
    10 ziaren jalowca
    10 ziarna kolendry
    gałązka świeżego tymianku
    0,5 l bulionu (może być z kostki)
    0,5 l przegotowanej cieplej wody
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 gozdziki
    garsc zurawiny suszonej
    śmietana 12%
    sól, pieprz, słodka papryka, czosnek

Gulasz z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Marchewkę i selera również w kostkę a cebulę w półplasterki. Mąkę mieszamy ze słodką papryką i obtaczamy w niej mięso. Smażymy.Przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, cebulę i tymianek. Dolewamy bulion i wodę. Gotujemy na maleńkim ogniu. Doprawiamy jałowcem, kolendrą, goździkami, zielem angielskim, listkiem laurowym i wrzucamy suszone grzybki. Dusimy ok 2,5 h często mieszając. W połowie duszenia dodajemy suszoną żurawinę.Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i zabielamy śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy