Gulasz z indyka z kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przedstawiam lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500g mięsa z uda indyka
    czubata łyżka mąki
    oliwa do smażenia
    2 ząbki czosnku
    2 średnie białe cebule
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżki pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki mielonego kminku
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    500 ml bulionu
    500g kurek

Gulasz z indyka z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami. Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Przesmażamy razem kilka minut a następnie podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami.
    Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy