Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami

4.44 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Kurki obrodziły w tym roku wyjątkowo obficie:). Gulasz z kurkami był więc pozycją obowiązkową, choć ich zdecydowaną większość zamroziłam by cieszyły nas jeszcze przez długie miesiące. Gulasz jest bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej
    300g kurek
    marchewki
    2 cebule
    1 pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    100 ml śmietany 18%
    sól, pieprz, papryka słodka
    olej
Wystaw ocenę:

4.44 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką. Marchew obieramy i kroimy w krążki. Cebulę i koper siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kurki oczyszczamy, jeśli są duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki.
  • 2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie obsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, cebulę i czosnek. Podlewamy 2/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez godzinę.
  • 3. Po upływie godziny dodajemy kurki i koperek. Uzupełniamy wodę tak by przykrywała grzyby, czyli około 1/2 szklanki. Dusimy kolejne 30 minut.
  • 4. Do gulaszu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować