Gulasz warzywny

0 (0 ocen)

Gulasz z ziemniaków, żółtej rzepy i pomidorków koktajlowych. Propozycja obiadowa dla wegetarian.

Składniki:

  • 2 obrane żółte rzepy (300 g)
    2 obrane duże ziemniaki (360 g)
    300 g pomidorków koktajlowych
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 łyżki oleju
    3/4 szklanki wody
    1 szklanka mleka
    4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1/2 łyżeczki owoców kolendry
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2 - 3 łyżeczki cukru
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

Gulasz warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz warzywny 1. Na dużej patelni wymieszać kolendrę, paprykę mieloną i olej - chwilę podgrzewać (kilka sekund). Następnie zalać wodą.
  • Gulasz warzywny 2. Ziemniaki i rzepę pokroić w kostkę - dodać do zasmażonych przypraw z wodą. Wsypać przyprawę uniwersalną lub sól i całość dusić pod przykryciem 15 min.
  • Gulasz warzywny 3. Natkę pietruszki posiekać. Razem z pomidorkami koktajlowymi (całe - niekrojone) i ziołami prowansalskimi dodać do ziemniaków i rzepy. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 min.
  • Gulasz warzywny 4. Mąkę rozprowadzić w mleku - zawiesinę wlać do duszonych warzyw. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość gotować 1 - 2 min. Gulasz przyprawić cukrem i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy