Gulasz segedyński

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zainspirowana kuchnią Roberta Makłowicza przygotowałam swój gulasz. Najbardziej podoba mi się to, że jest to danie jednogarnkowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
    1,2 kg mięsa od łopatki
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    łyżeczka mielonego kminku
    sól, pieprz
    3 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżeczki mąki pszennej
    olej rzepakowy do podsmażenia

Gulasz segedyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę całość podsmażyć na oleju na złoty kolor.Dodać papryki w proszku i pokrojone w grubą kostkę mięso. Zalać szklanką wody, posolić i dusić do miękkości. Kapustę w razie potrzeby wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dołożyć do miękkiego mięsa. Dolać szklankę wody, kminek. Przykryć i dusić do miękkości.
  • 2. Gdy kapusta będzie miękka dodać śmietanę wymieszaną z mąką i 100 ml zimnej wody.Wymieszać dodać sól i pieprz. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany.

Porady

W razie potrzeby dodać jeszcze wodę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy