szklanka ryżu arborio
pojedyńcza pierś z kurczaka
mała marchewka
mała czerwona cebulka
mała żółta cebulka
2 łyżeczki suszonych, mielonych grzybów
500-600 ml gorącej wody
łyżeczka przyprawy typu ziarenka smaku
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
łyżka posiekanej natki pietruszki
Grzybowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulki kroję w drobną kosteczkę. Marchew ścieram na tarce na dużych oczkach. Mięso kroję w kosteczkę. Na oleju szklę cebulę, dodaję mięso i podsmażam. W wodzie rozpuszczam ziarenka smaku i mielone grzyby. Mieszam. Na patelnię dodaję marchew i wsypuję suchy ryż. Mieszam. Podlewam odrobiną wywaru. Przykrywam pokrywką. Co chwilę mieszam (należy uważać by risotto się nie przypaliło) i uzupełniam płyn. Kiedy ryż wchłonie wywar, dolewam kolejną porcję . Postępuję tak aż ryż będzie miękki) Na koniec doprawiam risotto pieprzem i posypuję natką.
Komentarze