Grzybowe risotto

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne i aromatyczne danie.

  • 45 min

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio
    pojedyńcza pierś z kurczaka
    mała marchewka
    mała czerwona cebulka
    mała żółta cebulka
    2 łyżeczki suszonych, mielonych grzybów
    500-600 ml gorącej wody
    łyżeczka przyprawy typu ziarenka smaku
    pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
    łyżka posiekanej natki pietruszki

Grzybowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulki kroję w drobną kosteczkę. Marchew ścieram na tarce na dużych oczkach. Mięso kroję w kosteczkę. Na oleju szklę cebulę, dodaję mięso i podsmażam. W wodzie rozpuszczam ziarenka smaku i mielone grzyby. Mieszam. Na patelnię dodaję marchew i wsypuję suchy ryż. Mieszam. Podlewam odrobiną wywaru. Przykrywam pokrywką. Co chwilę mieszam (należy uważać by risotto się nie przypaliło) i uzupełniam płyn. Kiedy ryż wchłonie wywar, dolewam kolejną porcję . Postępuję tak aż ryż będzie miękki) Na koniec doprawiam risotto pieprzem i posypuję natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy