Grzybowe pęczotto

0 (0 ocen)

Moje ulubione pęczotto. Może być dodatkiem do mięsa a także samodzielnym daniem. Kasza i grzyby bardzo się lubią, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego sposobu na kaszę pęczak, której tak wiele osób unika;).

Składniki:


  • 1 szklanka kaszy pęczak
    1 cebula
    0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów
    100 ml białego wina
    20 g suszonych grzybów
    olej
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, czosnek granulowany

Grzybowe pęczotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.

  • 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.
  • 3. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy