Racuszki można także podać z ulubionym sosem. Doskonałe na obiad lub kolację. Jeśli podajemy je z sosem można podać je w towarzystwie ryżu. Im więcej damy grzybów tym placuszki nabierają lepszego smaku :)
Składniki:
Składniki:
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
• 1,5 szklanki mąki,
• 2 jajka,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej do smażenia
• 1 cebula,
• 20 dag pieczarek,
• 20 dag grzybów leśnych
Grzybowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Między czasie grzyby kroimy w plasterki i dokładamy do cebuli. Razem smażymy, do ich miękkości. Doprawiamy do smaku. Studzimy delikatnie.
2.Mleko oraz jogurt przekładamy do miski. Dokładamy mąkę, jajka, proszek do pieczenia. Miksujemy ciasto naleśnikowe. Delikatnie doprawiamy do smaku. Dokładamy wcześniej przygotowane grzyby. Delikatnie mieszamy.
3.Z ciasta smażymy racuszki na rozgrzanym oleju. Rumienimy je z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Układamy na półmisku i dekorujemy zieleniną ( np. szczypiorek, pietruszka).
Komentarze